måndag 29 augusti 2011

Bilder till artikeln i Svenska Dagbladet

I Svenska Dagbladets bilaga Magasinet (länk) fanns flera bilder i reportaget om trädgården i Vitaby. Av olika skäl finns bara en bild med i nätversionen. Däremot publiceras hela Agneta Ullenius inspirerande text.
Pumpträdgårdern ligger närmast huset och är ett stensatt trädgårdsrum med buxbomsklot och många krukor som byts ut mot aktuell blomning.
Austinrosen Constance Spry växer ymnigt på en blåmålad portal. Just den rosen och denna bild är använd på omslaget till min underhållande roman ÖDELAGD (länk).
En trevlig ros är Madame Boll. Den hette tidigare Comte de Chambord vilket jag tycker är ett trevligare namn och det skapar lite större namnmässig jämställdhet i rabatterna genom att en man förovanlighetens skull får träda fram. En portlandros, doftande, remonterande.

Nya klättertorn för olika clematis har vi snickrat efter egna ritningar. Gjorda i 45x45 mm stolpar och 25x25 mm läkt. Målade i en grön färg som även finns på trädgårdsmöblerna vid Vita Platsen.

Vatten ska man ha i en trädgård. Vi har tre olika dammar. Detta är den största, Notre Damm (man måste tillåta sig att ha lite roligt, bl a genom att namnge olika delar efter eget huvud. I min senaste bok "Om lusten att trädgårdera" (länk) finns kapitlet "Vikten av vatten" med både funderingar kring just vikten av vatten i en trädgård och praktiska tips.

Clematis av alla de slag tillför härlig blomning och växtkraft i en trädgård. Man förstorar sina kvadratmeter genom att odla på höjden.

Ska man satsa på en enda klätter/klängros ska det vara New Dawn. Blommar ihärdigt, har en fin blekrosa färg och viss doft. Kan bli kraftig med rätt jord och växtplats. Vi har flera exemplar. Denna växer i ett gammalt äppelträd. Knotiga grenar står i fin kontrast till de delikata blommorna.
Skugga och sol. Träd är en nödvändighet i en trädgård (som namnet säger). Piltunneln bjuder på växlingar. Den är finast i sol då effekten blir störst av kontrasterna mellan ljus och mörker. Vanlig pil, energiskogsvarianten växer kraftigt och fordrar återkommande klippning. Av bortklippta skott man man förnya och föryngra samt fläta en koja, göra en pilevall eller snabbt få en grön inramning till en sittplats.

Rosen Felicité Parmentier doftar härligt och har en delikat, ljus färg. Dessa kraftfulla exemplar kommer från Raskarums Plantskola (länk). Läs mer om min bok OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA på länken. Boken finns hos välsorterade bokhandlare som Killbergs i Helsingborg, Bokvalet vid Fridhemstorget i Malmö, Drottninggatans Bok & Bild i Stockholm samt hos alla näthandlare som Adlibris, Bokus, Bokia. Tipsa gärna om fler ställen där den finns.


1 kommentar:

  1. Jag sitter just nu och läser boken och tycker den är underhållande. Jag köpte den på nätet, capris.no, eftersom jag bor i Norge är det bästa stället att få tag i svenska böcker, jag kommer nog njuta dina tankar helt till slutet :)

    SvaraRadera