tisdag 2 augusti 2011

Inspirerande Enköping

De parkansvariga i Enköping - enligt egen utsago Sveriges närmaste stad - har förstått att sätta stadens namn på trädgårdskartan. Jag hade hört mycket, sett en del bilder och kollat deras hemsida. Men inte trott att det var SÅ intressant och inspirerande.Betecknande att kommunens är med i Swedish Society of Public Parks and Gardens, en organisation för anläggningar som lockar turister och andra besökare. Att befolkningen i Enköping får extra råg i ryggen är också lätt att förstå.

Kvalitet ger utdelning. Att anlita den holländske designern Piet Oudolf har varit ett klokt beslut. Att satsa på kunniga designers och kompetenta anläggare lönar sig. Att offentliga, öppna parker kan mäta sig med många visningsanläggningar med entré tillhör annars inte vardagen.
Genomgående är bestånden stora av gräs och olika perenner. Inget duttande med enstaka plantor här och där. Även rondellerna i Enköping är värda att titta närmare på.


Och genomgående följs den huvudregel som gäller för alla spännande, intressanta och inspirerande trädgårdar: Rum och överraskningar bakom nästa hörn. Inga totala överblickar i själva parkerna, däremot promenader med öppna ytor mellan de olika trädgårdarna.


Hemma i Vitaby tog vi sedan på oss de kritiska glasögonen. Hmm Nu får det bli mer av färre. Eller mer av det som finns. Vi har redan börjat men vissa krafttag i trädgårderandet behövs. Att inte vara sentimental. Så när augusti går mot sitt slut, kommer grävglada spadar fram.

Mer om Enköping följer. Så bra att jag slagit ett slag för kommunen gröna och blommande satsningar i min nya bok "Om lusten att trädgårdera", som bl a magasinet Trädgårdsliv lyft fram på ett smickrande sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar