fredag 23 september 2011

Trädets dag i Helsingborg

Lördagen den 24 hyllas TRÄDET genom en rad aktiviteter i Helsingborg. Centrum är Slottshagen, parken bakom Kärnan från Sundet räknat. Med start klockan 13 i "Grytan" blir det musik, trädplantering, prat på scenen om favoritträd och framtidens parkträd samt kåseri. Själv ska jag fungera som konferencier och presentera de medverkande. Bland dem finns naturligtvis helsingborgaren Christel Kvant som skrivit den fina boken Trädets tid med underbara bilder av Viktor Kvant.
Deltagarna i en tipsrunda kan delta i utlottning av fantastiskt fina träd. Och självklart uppmuntras alla att gå den Trädslinga som finns upplagd nere ifrån centrum och upp på Landborgen där flera underbara parker ligger i rad.
Nere på Hamntorget börjar dagen kl 12 med en annan trädplantering och det som en manifestation till att staden nu har passerat befolkningsantalet 130 000.

År 2011 lyfts trädens betydelse fram på många olika sätt över hela jorden genom FNs organ och olika organisationer.

Bilderna ovan visar min ljusinstallation "Glödbädd" i en av de makalösa avenboksgångarna på Fredriksdals Museer och Trädgårdar i Helsingborg, sen en stig på Stenshuvud på Österlen samt underst gräsmattan med majestätiska träd framför Sofiero Slott i Helsingborg. Tänk bort träden och allt blir platt och ointressant. Nedan från den egna trädgården på Österlen: Det manchuriska valnötsträdet vid gräsmattan, kallad Colloseum och kaskadpilen vid näckrosdammen Notre Damm samt Piltunneln. Omöjligt att tänka denna trädgård utan träd. Dessutom heter det ju TRÄDgård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar