lördag 23 maj 2015

Hänryckningens tid



”Hänryckning”
Utdrag ur Maj månad ur krönikesamlingen ”Tick tack tiden består”
©Henrik Valentin

”… Oavsett vilken inställning du har till det religiösa räknesystemet så infaller pingsten ganska ofta i maj. Och skulle den till äventyrs befinna sig i juni, tillhör den rent mentalt maj i alla fall. Det passar perfekt för pingsten är ju hänryckningens tid. Hela maj är ju som en enda stor hänryckning.
Har du förresten smakat på ordet hänryckning. Säg det högt: Hänryckning.
Visst är det underbart att vi har en speciell tid under året som är vigd åt hänryckning. Ett uppslagsverk levererar som synonymer till detta magiska ord ”hänförelse, extas, stor förtjusning, trans, trance, entusiasm, begeistring, svärmeri, exaltation, upphetsning”. Inte mycket att komma med jämfört med ursprungsordet. Det utgör en klass i sig.
Men hänryckningen får ändå inte tillräckligt stor uppmärksamhet. Tänk om vi skulle ägna den lika stort intresse som älgjakten i Norrland. Ringer man ett företag eller en myndighet norr om Dalälven går det inte att få tala med en endaste kotte under den perioden. Man möts av ett nästan förebrående svar i telefonluren om att ”det är ju älgjakt”.
Vilken lycka om växeln på skattemyndigheten i landets övriga delar svarade att ”nej, det går verkligen inte att tala med byrådirektör Hansson eller någon annan på den avdelningen för det ju Hänryckning”.
Problemet som kan bjuda på många sömnlösa nätter är att veta hur man allra bäst gör när man ska låta sig ryckas hän.
Jag tror att det är på sin plats att rekommendera vit linnekostym för herrarna som självklart sätter en äkta Borsalinohatt på skulten. Nåja, en billigare kopia kan ju duga för man ska inte låta sig hindras av ekonomiska skäl att hylla denna tid. För damerna gäller såklart något tunt, följsamt och lite sladdrigt, helst blommigt. Och såklart en stråhatt som pricken över det berömda i:et. Bevare oss väl för jeans och gräll T-shirt. Den som drar i fält iförd sådan stass har missat hela poängen.
Sen förbereder man en riktigt ordentlig picknick med pläd, stadig korg med en massa mumsigt i fast och flytande form. Inget slarv med plastbestick och sådant, nej äkta porslin och glas ska det vara. Så letar du upp en torr och solig backe med utsökt över ett böljande landskap med en sjö eller åtminstone en ringlande å i bakgrunden. En stilla havsvik går också bra.
Där under nyutsprucken grönska och mitt i skir blomning med surrande bin och humlor och en majsol som ler och ler går det sedan alldeles av sig självt. Du kommer inte att kunna undvika att bli hänryckt. För sådan är maj.”

tisdag 12 maj 2015

Ljuvliga bokskogar

Just nu är det bara att alldeles gratis frossa på den ljuvligaste av alla gröna färger, den på nyutsprungna bokblad. Det gäller att passa på för inom loppet av högst ett par veckor har färgen mörknat. Som skåning är man extra gynnad med tanke på bokens utbredningsområde.

söndag 3 maj 2015

En inre trädgård

Att odla sina inre sidor ska inte föraktas. Detta minnes- och frihetsprogram är ett sätt att hålla empati och sin känsla för det medmänskliga vid liv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA70-årsminnet av Danmarks befrielse uppmärksammas på många sätt; i Danmark och Sverige. Meddelandet kungjordes den 4 maj, men officiellt trädde det i kraft 06.00 den 5 maj.
Helsingborgs Stadsteater framträder jag med ett gestaltande föredrag, "När ljusen åter tändes på andra sidan sundet". Ett sätt att uppmärksamma en dag som firandes stort i Helsingborg för 70 år sedan med fackeltåg och ett frihetsbål runt vilket 15 000 människor samlades.
Minnesprogrammet inleds med ett kortare anförande av Mats Sander, kommunfullmäktiges ordförande i Helsingborg.
Flyer Ljusen tändes 11