torsdag 30 maj 2013

Snart slut på maj. Redan!!



Utan att jag egentligen fattat det, ligger maj klar för slutspurten. Redan! Det var ju kall vår nyss. Och allt som skulle såtts. Nu får det bli plantor hos Åbergs  i Öja utanför Ystad (samt en kopp kaffe och nått smaskigt i caféet). Kärran fyller jag snabbt med bladpersilja och lite olika kålplantor. Och ett par gräs, några nya nävor, ett par kassar med sommarblommor för krukorna...

Dessa två sista majdagar innebär också finalen för Adlibris fyndpris på min krönikesamling "Tick tack tiden består". För bara 49 kr får man läsning om årets olika månader och deras inneboende karaktär + de sju veckodagarnas hemliga liv. Från och med juni blir det normalpris, som Bokus och de andra också har men det är inte högt det heller.


Början på presentationen av juni låter såhär:



”JUNI

Nu har den kommit, nu är den här, utbrister många samtidigt som vårjackor och kappor hängs in i garderoben där vinterkläderna redan ruvar. Ingen annan tid kan som juni sätta igång febrila aktiviteter med att röja och städa undan. Denna månad stiger in på arenan med avundsvärd självsäkerhet för den vet ju att vi med otåliga ögon sett fram emot dess ankomst under alla svartmurriga månader. Stearinljus och adventsstakar i all ära, men inget går upp emot den ljusa junihimmelen som tänjer och sträcker på sig oavsett hur många siffror mobiltelefonens klocka blinkar fram...”



tisdag 28 maj 2013

Mellan hägg och syrén

På andra sidan kvarteret här på "Ribban" i Malmö kan man låta sig omvälvas av 30 meter meter friväxande syrénbuskage. Ungarna på lekplatsen på andra sidan får doften rakt ner i sandlådan.

Och gullregnen tävlar om uppmärksamheten, fast på Österlen ligger de nästan 14 dagar efter genom kall ostlig vind. Men den som spar den har. Nedan förra årets prakt. Med en kaffekopp i handen lutar man sig bakåt och låter blickarna vandra upp i det gula. Bara tacka och ta emot.

fredag 3 maj 2013

Fydnpris för "Tick tack tiden består"

Just nu under maj månad har Adlibris en specialdrive med verkligt fyndpris på min bok "Tick tack tiden består".
Boken passar bra för högläsning runt fikabordet på jobbet, eller i stället för en blomsterbukett till värdfolket (just nu blir det billigt!) Här ett litet läsprov från inledning till maj:



"Nu radar distingerade herrar upp sig i högtidliga grupper. Med eller utan gulnande mössor. I kulörta vårkappor ställer sig damer i olika åldrar i halvcirklar. Framför hembygdsgårdar samlas förväntansfulla medlemmar runt sina ledare. Stämgafflar vibrerar tongivande för tiden är inne för landets otaliga körer av alla de slag att fylla lungorna och låta den årliga ”Sköna maj välkommen” stiga mot en klarblå himmel. Tillsammans med gula kors går den färgen sedan igen på flaggorna som fladdrar lojt i mild bris.
          Och visst är maj skön och visst är den välkommen. Alldeles oerhört välkommen. Det känns som om året egentligen började i maj. För vi har längtat och trängtat, suktat och framförallt uthärdat för att riktigt blomma ut i full njutning i denna månad då grönskan inte kan hålla tillbaka sin växtkraft längre. Blad och stänglar tävlar om att sträcka sig snabbast, högst och kraftfullast. 
..."