torsdag 30 juni 2011

Framåt på Fredriksdal

Nu har jag börjat placera ut kloten, pinnarna och andra föremål för "Rosenkrocket" framför herrgården på Fredriksdal som även får sin terrass involverad i installationen. Kloten är "kubistiska", dvs de förmedlar närmast bilden av ett krocketklot och ska imorgon dekoreras med rosor liksom bågarna. Nu ser det lite naket ut men med Ann-Charlottes hjälp med att sätta snittrosor i pipetter så ska de överleva två dagars rosfest och då ska vi kunna visa upp "massor" av rosor.
Rosariet är just nu helt enormt. Man blir helt tagen av denna rosprakt. Skynda! Själv guidar jag bland "mina favoriter" på söndag den 3 juli kl 13 och 15. Signerar även min nya bok "Om lusten att trädgårdera" på söndagen.



måndag 27 juni 2011

Visning av trädgården i Vitaby

Constance på portal low 5908
Efter modigt övervägande har Kalle och jag beslutat att delta i evenemanget Rosdagar på Österlen. Vi har guidade visningar av vår trädgård i Vitaby måndagen den 4 juli kl 12, 13 och 14. Bokning per tel 0727-45 44 40. Entré och guidning: 20 Kr/person. Bokförsäljning.

Just nu är jag annars frenetiskt sysselsatt på underbara Fredriksdal med en stor installation inför rosdagarna där den 2 o 3 juli. Jag har guidning i Rosariet söndagen den 3 juli under rubriken "Mina favoriter". Och redan nu kan jag avslöja att bland dem finns rosor som Nevada, Carles de Mills, Tuscany, Madame Boll (Comte de Chambord), Felicité et Perpetué, Rosa Mundi, Tour de Malakoff (nedan)
Och tänk att jag som i min nya bok OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA har kapitel som "Modet att kasta en ros" och "Kan man ha för många rosor". För rosor är ett engagerande ämne. Och något man inte kan vara utan.



onsdag 22 juni 2011

Installation och guidning på Fredriksdal

På gräsmattan framför den stramt stiliga herrgården på Fredriksdal ska jag sätta upp en stor installation till de fantastiska Rosdagarna lördagen den 2 och söndagen den 3 juli. Ett smickrande uppdrag och en mycket rolig utmaning. Besökarna kommer då att mötas att ett krocketspel i storformat. Jag bygger upp en illusion av vad herrskapet en gång i tiden ägnade sig åt i alla stillsamhet efter en nätt liten åttarätterslunch. Även terrassen kommer att involveras i högsta grad. Allt prytt av rosor på olika sätt. Däremot gör jag inget inne i herrgården, där kommer projektledaren Charlotte Carlin själv göra ett blomsterarrangemang.
Så just nu är jag intensivt verksam i det fantastiska snickeriet där jag ohämmat profiterar på en del av all den kunskap som den extremt mångkunnige snickaren Stefan Almström besitter. Vilken uppsättning av underbara maskiner! Den som hade en bråkdel på landet.
Söndagen den 3 juli kommer jag även att guida i den välfyllda rosariet på tema: "Mina favoriter".
Eftersom jag lyfter fram Fredriksdal i min nya bok OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA på olika sätt är detta extra roligt. Och smickarande.
Charles de Mills. Yes, du är en av dem.

söndag 19 juni 2011

Kirs i bukett och ljuva pioner


Man bör leva som man lär. I kapitlet "Fula blommor och vackra ogräs" i min nya bok skriver jag om fenomenet kirskål och de gracila blommorna som gör sig bra i buketter. Ja, det får jag väl stå för då. Här helgens test och bevis. De flitigt återkommande regnskurarna (tack för dem!) gjorde att det blev både måltider och fika i Verreriet, glashuset som ansluter till huset.
Lite längre ner i trädgården har den rosa doftpionen behagat veckla ut sin mångbladighet efter att ha surat i några år. Läckert. Tack för att du kommit tillbaka.
Min bok heter OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA och finns hos nätbokhandlare och välsorterade bokhandlare på stan. Liksom hos en del stadsbibliotek. 

fredag 17 juni 2011

Lust och fägring

Fortsättning på betraktelsen av kirskål, kärs, skvallerkål: Här en blomsteräng utanför grindarna till Fredriksdal. Blanda blommorna med rosa rosor och blå nävor så smälter vilken kirskrigare som helst. Men så snart den gracila blomningen är över, då får man ta fram grepen och en sopsäck.

Håller vi oss till den vita färgskalan är dubbla vita aklejor en fröjd att titta på. Med lite tur och trogna insekter som pollinerar ger fröerna också vit avkomma. Men det vet man aldrig. Ett tu tre blir alla standardblå i alla fall. Eller så förenklas dubbelheten. Som hos ringblommor sådda med egna fröer.

Den vita näckrosen! Att skapa sitt eget Giverny, fast utan böjd bro klädd med wisteria, det är inte så svårt. Och väldigt lustfyllt. I min nya bok propagerar jag för tillräckligt stor och djup damm. Vet av egen erfarenhet vad ohämmad tillväxt av alger kan ställa till med.



torsdag 16 juni 2011

Gunneran hämtar sig

Det är alltid lika spännande att ta bort all vintertäckning när risken för nattfrost har minskat. Har gunneran överlevt? Först såg det ganska mörkt ut för de köttiga stammarna var påtagligt livlösa. Men sedan har det dykt upp allt fler blad. Riklig bevattning eftersom vintertäckning hindrade vatten att tränga ner. Och så gödning. Det är roligt att ha några extra vårdnadskrävande vänner.

Som jag skriver i min nya bok finns det en del förmildrande att säga om kirskål, kärs eller skvallerkål. Bladen är egentligen ganska fina och blommorna ser rätt eleganta ut när de blandas in i en bukett. Men uj uj uj så de sprider sig. De måste bara bort. Inget förbarmande.

Hostor eller funkia är en härlig växt. De finns i massor av gröna nyanser, med eller utan vita inslag. Jag vill ha massor! Men man får klippa bort de lila blommorna. Vissa går dock åt det vita hållet.
I min bok OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA heter ett av kapitlen "Fula blommor och vackra ogräs". Hängmattsläsning. Den finns på Adlibris, Bokus och andra näthandlare liksom i välsorterade bokhandlare. Bloggaren Katarina på Odla.nu skrev mycket uppskattande.




tisdag 14 juni 2011

Solen guld i kapsel

Nu klipper jag av fröställningarna för att den sibiriska vallmon ska blomma om. Men också för att kunna så på andra ställen. Bonus är att dessa frökapslar är väldigt fina. Snart torkar de och får ett annat dekorativt värde. Jag vet dessutom platser som behöver förgyllas...

fredag 10 juni 2011

Lysande solar i rabatten

Kan man bli annat än glad vid synen av den sibiriska vallmon (som enligt vissa heter något annat). Frösår sig villigt och kommer i riklig mängd. Klipper man som god odlare av de överblommade fröställningarna kommer det fler blommor. Sen låter man en del mogna. Visst är man gynnad.



 Och synen av bin och humlor som arbetar sig runt ståndarna är härlig, speciellt i sidoljus som får den gula färgen att stråla.
Detta är om något utgör glädjen med att trädgårdera. Läs mer om sådan njutning i min nya bok (länk), en textbok med tjugotvå kapitel om lusten i det vi älskar.

torsdag 9 juni 2011

Rosor som rusar

En av mina rosfavoriter är Nevada. Blaskiga blommor tycker vissa, för stor buske säger andra. Jag gillar blommorna som fläker upp sig, breder ut sig. Under sina glansdagar finns det dessutom blommor i alla stadier från knopp till överblommat. Så diskret är den inte vilket humlorna gillar. Och till hösten kommer en liten och sparsmakad återblomning.Värmeböljan just nu gör att blomningen pressas fram. Hur mycket finns kvar att visa upp vid de förestående besöken? Jag bävar.

I min nya bok "Om lusten att trädgårdera" finns några kapitel med fokus på rosor: "Modet att kasta en ros" och "Kan man ha för många rosor". Boken är en textbok som består av 22 kapitel. Mjukt band, 160 sid. Den finns hos nätbokhandeln och välsorterade bokhandlare.

onsdag 8 juni 2011

Aklejor, ett skönt ogräs

Just nu breder sig fullkomliga mattor av aklejor ut sig i rabatterna. De blå. Dyker upp där de inte ska. Meningen är att de ska hålla sig till några områden och där få göra sin uppvisning. Så på andra ställen gräver vi upp plantorna utan förbarmande. På de ställen de vita dubbla och de rosa står och skälver i vinden får bin och humlor inte göra besök efter det att de precis varit och hälsat på i de blå. Vi vill ju ha rena fröer. Men så är ju trädgårdslivet. Ovisst och oförutsägbart.
Även om man bör lägga en viss ogräsvarning för blå aklejor så är de väldigt vackra. Tittar man nära har de en elegant konstruktion. Men för många och på fel ställe blir det inte bra, fast lätt att åtgärda och att kunna ta in ett fång av aklejor är härligt även om de bara står i två dagar. I min nya bok OM LUSTEN ATT TRÄDGÅRDERA (länk) har jag ett kapitel om "Fula blommor och vackra ogräs"En intressant diskussion. Boken finns i nätbokhandeln som Adlibris, Bokus, Fritz Ståhl, Bokia samt hos välsorterade bokhandlare.  





fredag 3 juni 2011

Gult är vårens färg

Honungs- eller guldazalean gör sin uppvisning. De två exemplaren är köpta på Sofiero där parkens exemplar skapar habegär. Guldregnet också i högform, ivrigt uppvaktad av traktens humlor.

Kul att allt fler läsare hittar min senaste bok: Om lusten att trädgårdera